Ambsador Bilgic posjetio opštinu Tutin

Ambsador Bilgic posjetio opštinu Tutin

Ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic ponovio je stav da je regija Sandžak most saradnje i prijateljstva između Turske i Srbije i istakao da Turska nastavlja sa započetim projektima u tom dijelu Srbije.

“Naš osnovni cilj je jačanje i širenje ovog prijateljstva i saradnje. U tom smislu, želimo da u Srbiji ojačamo naše političke, ekonomske, trgovinske i odnose u kulturi, da u ovim oblastima napravimo nove korake”, izjavio je Bilgic danas u Tutinu, nakon dvodnevne posjete Sandžaku.

Ističući da Turska nastavlja da pokazuje interesovanje za ovo područje, Bilgic je u izjavi za Anadolu Agency (AA) naglasio da će se nastaviti s aktivnostima u pravcu realizacije ranije započetih projekata, ali pokrenuti nove projekte.

On je naveo da je u razgovoru s lokalnim zvaničnicima konstatovano da je odlazak mladih s ovog područja, zbog nezaposlenosti jedan, od glavnih problema čitave regije.

Turski ambasador je danas po prvi put boravio u općini Tutin gdje se susreo sa predsjednikom te općine Šemsudinom Kučevićem, upoznao se s prilikama u toj općini i prisustvovao puštanju u rad jedne od sedamdeset planiranih mini-hidrocentrala u toj općini i klanjao džuma-namaz.

Foto: Anadolija

“Tutin je jedan od važnijih gradove ove regije, ali u ekonomskom smislu postoje neki problemi. Predočili smo ono šta možemo uraditi za Tutin i razmijenili stavove na ovu temu s predsjednikom općine, kao i na aktuelne projekte u ovoj općini koje provodi Turska agencije za razvoj i međunarodnu saradnju (TIKA)”, kazao je ambasador Bilgic.

On je podvukao da Turska, u okviru dobrih odnosa sa Srbijom, pokušava povećati međusobnu saradnju na svim poljima.

“U ekonomskom i trgovinskom smislu, radimo na razvoju obostrane saradnje. Veliki broj naših poslovnih ljudi se interesuje za ovo područje i s predsjednicima opština smo se dogavarali kako i s kojim ljudima da to realizujemo na najbolji način”, konstatovao je ambasador Bilgic.

On je, na kraju posjete Tutinu, posjetio Kancelariju za mlade (KZM) u tom gradu i razgovarao s mladim književnicima, upoznao se sa njihovim djelima i interesovanjima, posebno za studije u Republici Turskoj.

Turski ambasador je susret sa članovima sekcije književnosti, koju vodi poznati književnik iz Novog Pazara Enes Halilović, ocijenio kao vrlo efektan.

Predsjednik općine Tutin Šemsudin Kučević je za turske diplomate, i najznačajnije biznismene iz Tutina i regije, priredio ručak i upoznao goste o starteškim planovina za razvoj te općine. Kučević je prisutnima ukazao da je lokalna samouprava Tutina otvorena za saradnju i da posebno računa na ljude iz dijaspore.

Tanju Bilgic je postavljen za ambasadora Republike Turske u Beogradu u novembru 2016. godine, a ovo je bila njegova druga posjeta sandžačkoj regiji.

Izvor: Anadolija

Close