Stranicu opštinske izborne komisije možete posjetiti na sledećoj stranici Izborna komisija>>

 

Rani  javni uvid plana detaljne regulacije "Pope-Godovo" >>

 

Tutinci se ne žale zaštitniku građana

09.06.2016.godine

 

Foto: Printscreen

 

TUTIN – Zamjenik zaštitnika građana Robert Sepi rekao je danas da u posljednje dvije godine nemaju pritužbi od građjana sa teritorije opštine Tutin.
On je nakon razgovora sa građanima ove opštine u “Kući mira”, kojem je prisustvovala i načelnica Odjeljenja za zaštitu prava nacionalnih manjina Republičkog zaštitnika građana Violeta Ćorić, rekao da je važno da oni shvate suštinu funkcionisanja ove državne institucije.
“Ovakvi neposredni razgovori sa građanima su najbolji način da se to i ostvari, a u cilju unapređenju ljudskih i manjinskih prava. Ovo je jedna u nizu posjeta Tutinu, a plan nam je da posjetimo sve opštine i gradove sa mješovitim sastavom stanovništva”, rekao je Sepi.
Sepi i Ćorićeva su prije razgovora sa građanima održali i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave.
 • (radio sto plus)

Lokalne samouprave spremne da ožive drvoprivredu

08.06.2016.godine

 

 

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević predao je danas u ime 46 lokalnih samouprava Akcioni plan za pozicioniranje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta Razvojnoj agencije Srbije (RAS), koja preuzima vodeću ulogu u njegovom predstavljanju novoj Vladi Republike Srbije.

 
 
 
Kučević je rekao da su u pripremi ovog plana učestvovali predstavnici lokalnih vlasti, drvnoprerađivački sektor, nadležne državne institucije, kao i domaći i međunarodni eksperti.
Podršku izradi Akcionog plana, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije, pružile su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja.
Akcioni plan sadrži niz mera za povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača i podsticanje proizvodnje nameštaja od masiva, imajući u vidu rast tražnje na svetskom, a posebno na evropskom tržištu, sa ciljem da se otvore nova radna mesta i poveća izvoz. (radio sto plus)

Šemsudin Kučević izabran za predsjednika opštine Tutin

16.05.2016.godine

 

Odbornici lokalnog parlamenta u Tutinu na dašnjoj sjednici većinom glasova su za predsjednika opštine izabrali, po šesti put, Šemsudina Kučevića, nosioca liste Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, a za njegovog zamjenika predsjednika ogranka ove partije Kenana Hota.

 

semko 2

 

Za predsjednika Skupštine opštine izabran je Pajaz Jusufović, koji je i do sada obavljao ovu dužnost, dok je za njegovog zamjenika postavljen Izet Ziljkić.
Glasovima većine prisutnih odbornika za sekretara je zabrana diplomirana pravnica Adisa Destanović Halilović.
Na prijedlog predsjednika opštine za članove Opštinskog vijeća većinom glasova izabrani su Zehra Zeković, Samir Kecap i Semir Kurtanović.
Novoizabrani predsednik Skupštine opštine Pajaz Jusufović je rekao da će predstavnici svih organa vlasti raditi u interesu građana, a u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.
“Svim učesnicima u vlasti želim sreću u budućem radu, a očekujem da će saziv ovog parlamenta raditi konstruktivno i da ćemo sarađivati sa svim odbornicima podjednako“, rekao je Jusufović.
Apsolutnu većinu u Tutinu, kao i u prošlom mandatu, ima SDA Sandžaka sa 22 odbornika, dok su u opoziciji Sandžačka demokratksa partija sa devet i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka sa šest odborničkih mjesta.

 

Opština Tutin planira unapređenje poljoprivrede

14.05.2016.godine
 
Direktor USAID projekta održivog lokalnog razvoja Hauard Okmen predao je danas predsjedniku opštine Tutin Šemsudinu Kučeviću nacrt Akcionog plana za unaprjeđenje sektora drvoprerade.

 

Foto: F.Rešović

 

Okmen je tokom posjete Tutinu predložio Kučeviću da u ime 35 slabo razvijenih opština u Srbiji preda ovaj plan Vladi Republike Srbije.
Plan se odnosi na detaljan razvoj i unapredjenje dijela privrede koji se bavi preradom drveta, kao i kako da na najbolji način ove opštine iskoriste bogatstvo šumskim površinama.

 

Konstituisana Skupština opštine Tutin

11.03.2016.godine

 

 

 Na kostitutivnoj sjednici Skupštine opštine Tutin danas su verifikovani mandati 37 odbornika partija koje su ušle u lokalni parlament.

 

Najviše glasova u ovoj opštini osvojila je SDA Sandžaka, koja ima 22 odbornika, što predstavlja apsolutnu većinu tako da oni mogu samostalno da formiraju vlast.
Ova stranka povodom ostvarene pobjede na lokalnim izborima danas organizuje svečani prijem na gradskom trgu u Tutinu.
Sandžačka demokratska partija osvojila je devet odbornika, a Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka šest.
Naredna sjednica Skupštine opštine zakazana je za subotu, 14.maja, na kojoj bi trebalo da se konstituišu svi organi vlasti.

Uvid i upis u Jedinstveni birački spisak

11.03.2016.godine

 

     

 

Uvid u jedinstveni birački spisak možete izvršiti klikom na sledeći link:

 

http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

Obilne padavine prouzrokovale zamućenje gradskih izvorišta

11.03.2016.godine

 

 

     

 

Predstavnici turske razvojne agencije Tika u posjeti opštini Tutin - TIKA i Gaziantep grade školu u Tutinu

28.02.2016.godine
 
Predsjednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević sa saradnicima razgovarao je sa zamjenikom koordinatora turske razvojne agencije TIKA o izgradnji škole na lokaciji Mala Ravan u Tutinu.
Projekat će pored TIKA-e finansirati i turski grad Gaziantep, koji je pobratim sa opštinom Tutin.
Izgradnja škole rezultat je razgovora predsjednika opštine Šemsudina Kučevića i narodne poslanice u Skupštini Srbije Sabine Dazdarević sa predstavnicima TIKA-e i Gaziantepa prilikom nedavne dvodnevne posjete Turskoj.
Na opštinskoj parceli bi u narednom periodu trebalo da započne izgradnja objekta za školu od 2.000 metara kvadratnih sa svim pratećim sadržajima potrebnim za funcionisanje škole koji uključuju školsko dvorište i pomoćne objekte.
Parcela veličine 87 ari je u potpunosti u vlasništvu lokalne samouprave. Ima građevinsku dozvolu za izgradnju škole, a urađen je i projekat, tako da izgradnja može da počne odmah.
 
.
Vrijednost projekta izgradnje škole u Veljem Polju iznosi 160 miliona dinara.
Na sastanku su prezentovani detalji i pojedinosti projekta koji je od velikog značaja za razvoj obrazovanja u opštini Tutin.
Predstavnici lokalne samouprave i članovi delegacija TIKA-e su, nakon sastanka gdje su predstavljeni detalji i pojedinostima projekta izgradnje škole, obišli lokaciju na kojoj je predviđena izgradnja škole.
Predsjednik Šemsudin Kučević je ovom prilikom upoznao delegaciju TIKA-e da će se na Maloj Ravni u budućnosti razvijati, kako je rekao, “novi grad” u kojem će biti smješten i Centar nacionalnih institucija.

 


 

 

     

 

 

Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević i narodna poslanica Sabina Dazdarević na prijemu kod predsjednika Republike Turske Taipa Erdogana

21.02.2016.godine

 

Na prijemu kod predsjednika Republike Turske, gosti su danas bili narodna poslanica Sabina Dazdarević i predsjednik opštine Tutin, gospodin Šemsudin Kučević.

 

 

U razgovoru sa predsjednikom Erdoganom, gospodin Kučević je govorio o mogućnostima saradnje i dolaska turskih investicija u Sandžak, posebno opštinu Tutin.

 

   

 

 

Podsjećamo da su odnosi Turske i Srbije, odnosno turska ulaganja u Sandžak, nekoliko godina unazad dostigli veliki porast, a od čega su brojni projekti trenutno u realizaciji.

Opština Tutin raspisala javni poziv za organizovanje i sprovođenje programa Stručne prakse i Javnih radova u 2016. godini

11.02.2016.godine

 

Program Stručne prakse namenjen je nezaposlenim licima koja se po prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koja su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme ili koja se stručno osposobljavaju kraće od vremena potrebnog za polaganje stručnog ispita, a osposobljavanje za samostalan rad iI polaganje stručnog ispita, u skladu sa zakonom, bez zasnivanja radnog odnose.
 
Mjera traje u skladu sa zakonom, a najduže 12 mjeseci.
 
Tokom trajanja stručne prakse Opština Tutin:
1) angažovanim licima isplačuje se naknada u mjesečnom iznosu od:
• 20.000,00 dinara za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem (240 bodova),
• 18.000,00 dinara za lica sa višom ili visokim trogodišnjim obrazovanjem (180 bodova)
2) vrši obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom;
3) snosi troškove polaganja stručnog ispita, za ona lica koja imaju zakonsku obavezu polaganja stručnog ispita.

 

Javni radovi su mjera aktivne politike zapošljavanja koja predviđa odobravanje sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica sa evideneije Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba) i podrazumeva sprovođenje aktivnosti koje preduzima poslodavac-izvođač javnog rada, a koje imaju za cilj ostvarenje određenog društvenog interesa (npr. prevencija i pomoć starima, sanacija divljih deponija, uređenje i izgradnja puteva i dr).

 

Javni radovi se organizuju u cilju zapošljavanja prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih.
Javne radove sprovodi poslodavac-izvođač javnih radova, koga određuje Opština Tutin na osnovu javnog poziva.
Maksimalna dužina trajanja javnog rada je do 4 mjeseca.
Poslodavac-izvođač javnog rada podnosi prijavu za sprovođenje javnog rada koja sadrži opis aktivnosti javnog rada (termin plan) i broj lica koja se zapošljavaju, kao iI druge informacije od značaja za ocenu projekta.

 

Javne pozive možete preuzeti sa naseg sajta u sekciji Dokumenta -> Javni pozivi ili klikom na sledeći link:

http://tutin.rs/javnipozivi.html


Narodna poslanica u Skupštini Srbije Sabina Dazdarević ukazuje na probleme putne infrastrukture i sedištem suda i javnog tužilaštva

27.01.2016.godine

 

Narodna poslanica u Skupštini Srbije Sabina Dazdarević uputila je pitanje ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović i ministru pravde Nikoli Selakoviću.

 

Obraćanje narodne poslanice Sabine Dazdarević prenosimo u cjelosti:

 

“Poštovana predsjednice Skupštine, dame i gospodo narodni poslanici,
Svoje prvo pitanje upućujem Ministarki gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gospodji Zorani Mihajlović, a vezano je za regionalne putne pravce Tutin – Pazarište – Novi Pazar, Novi Pazar – Sjenica i Tutin – Vuča – granica sa Crnom Gorom.
Regionalni put Tutin – Novi Pazar je zasigurno jedan od najlošijih na teritoriji čitave republike. Napravljen je 60-ih godina prošlog vijeka i od tada na ovom putnom pravcu nije radjeno ništa na poboljšanju stanja kolovoza i elemenata puta. Na ovoj deonici je evidentirano više od 20 klizišta od kojih je samo nekoliko sanirano, on je u veoma lošem stanju i predstavlja veliku opasnost za odvijanje saobraćaja. Ovaj put svakodnevno koristi više od 1000 stanovnika Tutina, prije svega učenika i studenata, kao i zaposlenih kako bi stigli do svojih škola, fakulteta ili radnih mjesta.

 

Što se tiče drugog putnog pravca, Tutin – Vuča, on predstavlja vezu sa susednom nam državom Crnom Gorom i na njemu se nalazi granični prelaz Vuča. Potpuno je neshvatljivo da na teritoriji jedne države može da postoji medjudržavni put koji je makadamski, a to je upravo slučaj sa ovim putnim pravcem. Za razliku od nas, deonica ovog puta koja se nalazi na strani Crne Gore je asfaltirana i potpuno funkcionalna.

 

Kada govorimo o ovim putnim pravcima, moram da vas podsjetim da su dvije vlade, Vlada R. Srbije i Vlada R. Turske u pregovorima obezbijedile kredit od strane turske izvozne banke pod izuzetno povoljnim uslovima radi revitalizacije putne infrastrukture u Sandzaku, tačnije za revitalizaciju ovih putnih pravaca.

 

Putevi čine osnovu razvoja jedne sredine. Kako je preko 50% putne mreže na teritoriji opštine Tutin koji su uglavnom u nadležnosti države, u katastrofalnom stanju, ovaj nerazvijeni i zapostavljeni deo zemlje gubi svaku šansu za razvoj i prelazi u još veći stepen nerazvijenosti i siromaštva.

 

Moje pitanje Ministarki gradjevinarstva glasi: Zašto još uvijek nije započeta rekonstrukcija i izgradnja ovih putnih pravaca, kada planirate početak radova i kada planirate završetak radova na ovim putevima?

 

Svoje drugo pitanje upućujem Ministru pravde, gospodinu Nikoli Selakoviću.
Prošlo je više od pet godina od kada su Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava opštini Tutin ukinuti: Osnovni sud, Prekršajni sud i Javno tužilaštvo. Tutin je opština koja ima skoro 40.000 stanovnika, to je opština teritorije od 741 km2, opština koja ima dovoljan broj predmeta za potpuno samostalan rad ovih sudova, Tutin je pogranična opština u kojoj mogu i treba da se rešavaju slučajevi iz člana 308 Zakona o prekršajima, odnosno u slučajevima gde je potrebno voditi takozvani skraćeni postupak, Tutin je opština sa izuzetno lošom putnom infrastrukturom o čemu sam govorila u prvom dijelu ovog izlaganja i gde je ljudima potrebno da predju više od 70 km u jednom pravcu da bi obavili neku potrebu u sudu.

 

Zakon iz 2010. godine kojim su ukinuti Osnovni sud, Prekršajni sud i Javno tužilaštvo u Tutinu se pokazao izuzetno lošim rešenjem, te iz ovog  razloga pitam gospodina Selakovića: Zašto jedna opština koja je naseljena pretežno Bošnjacima, dakle jednim manjinskim narodom, koja ima sve potrebne preduslove, ne može da ima svoj Osnovni sud, svoj Prekršajni sud i svoje Javno tužilaštvo? Zašto kršite Ustav i zakone R. Srbije kada su u pitanju osnovna prava nacionalnih manjina? Zašto gradjanima i gradjankama Tutina ne vratite sudove i tužilaštvo?
Zahvaljujem!”
   

 


Usvojen pravilnik o načinu finansiranja projekata organizacija civilnog društva, neprofitnih i nepolitičkih organizacija i udruženja građana sredstvima budžeta opštine Tutin, pravilnika o kriterijumima i postupku dodele sredstava vjerskim zajednicama, pravilnika o načinu i postupku dodele jednokratne novčane pomoći, pravilnika za stručnu praksu i javne radove

25.01.2016.godine

 

 

     

 

 

Opštinu Tutin posjetili koordinator turske razvojne agencije Tika Mehmet Bajrak i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Turske

22.01.2016.godine

 

     

 

Posjeta Predsjednika opštine sa saradnicima fabrikama nameštaja Stil Jasen, Dalas nameštaj, Dalas company, Elan mms i Elektroprivredi Srbije

22.01.2016.godine

 

     

 

Posjeta Predsjednika opštine sa saradnicima preduzećima Godovo trans doo i Stovarištu Braća Dacić

22.01.2016.godine

 

     

 

Posjeta Predsjednika opštine republičkim institucijama

20.01.2016.godine

 

Predsjednik opštine Šemsudin Kučević sa saradnicima posjetio je republičke institucije na području Tutina. Objedinjavanje republičkih institucija u jednu zgradu (novu zdradu opštinske uprave) u kojoj je projektovan način rada na principima kompletne elektronske uprave, olakšaće građanima ostavarivanje svojih prava.

 

   
 
U razgovorima je naglašeno da saradnja mora biti dvosmjerna u korist svih građana. Opština Tutin je spremna da stvori uslove kao u zemljama EU. Predsjednik je naglasio da je ukidanje osnovnog i prekšajnog suda politička odluka i da je takvo stanje neodrživo.

U toku konkurs za dodelu stipendija najboljim studnetima

20.01.2016.godine

 

Na osnovu odluke Opštinskog vijeća br. 06-33-10/2015 od 17.11.2015. godine Komisija za stipendiranje studenata raspisuje :
 
  KONKURS  ZA DODJELU  STIPENDIJA  NAJBOLJIM  STUDENTIMA     

 

             Pravo da konkurišu za studentsku stipendiju imaju studenti akademskih studije II (druge) i narednih godina i studenti diplomskih akademskih – master studija pod sledećim uslovima:

 

 • Da studira na državnim fakultetima na teritoriji bivše Republike SFRJ.
 • Da je lice državljanin Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji opštine Tutin.
 • Da nije ponovilo ni jednu godinu studija.
 • Da je na prethodnim godinama studija postiglo prosečnu ocenu najmanje 9,0

   

Dokumentaciju vezanu za konkurs možete preuzeti ovde

 

Na osnovu Odluke Opštinskog vijeća Opštine Tutin br: 06-33-11 /15 od 17.11.2015 godine,Komisija za stipendiranje studenata raspisuje : 

 

KONKURS  ZA DODELU STIPENDIJA  SIROMAŠNIM STUDENTIMA
ZA ŠKOLSKU  2015/16 GODINU
 
            Koji studiraju na  studijama prvog stepena ( osnovne akademske ili osnovne strukovne studije) ili drugog stepena (master akademske studije, specijalističke strukovne studije) u visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Republika Srbija i drugih visokoškolskih ustanova akreditovanih u Republici Srbiji
OPŠTE USLOVE:
 • da su državljani R Srbije,
 • da imaju prebivalište u opštini Tutin,
 • da je redovan student,
 • da nisu ponovili više od jedne godine,

   

POSEBNE USLOVE:
Opštinske stipendije dodeljuju se redovnim studentima po osnovu: Socijalnog statusa koji je na osnovu priloženih dokumenata evidentan.
 

Dokumentaciju vezanu za konkurs možete preuzeti ovde

U budžetu više od 40 odsto za investicije

18.01.2016.godine
 
Budžetom opštine Tutin planirano je da u opštinskoj kasi bude skoro 10 miliona eura. Predsjednik tutinske opštine Šemsudin Kučević kaže da je više od 40 odsto budžetskih sredstava namijenjeno investicionim projektima. Biće završavani projekti započeti u ovoj godini i otvorena nova gradilišta.

 

Najvrijedniji i najveći objekat koji će biti završen ove godine je nova zgrada opštinske uprave. Kamen temeljac za devetospratnicu u centru grada položen je prošle godine 28. maja na Dan opštine Tutin i rok za završetak je isti datum ove godine. Posao je vrijedan tri miliona eura i ta sredstva tutinska opština obezbjeđuje iz svojih izvora.

 

semko_kucevic

 

“Biće to moderno zdanje koje će biti potpuno elektronski opremljeno. Rad službi biće u službi građana, jer će lokalna i republička administracija biti na jednom šalteru”,objašnjava predsjednik tutinske opštine i za sljedeću godinu među velikim projektima najavljuje sređivanje centra grada. Na ovom projektu eminentni stručnjaci rade više od pola godine. Stare zgrade u centru grada biće porušene, među njima i zgrada Doma kulture i na tom mjestu, prema usvojenom urbanističkom planu, biće izgrađena tri stambeno-poslovna objekta, “tutinske kule”.

 

Za novo lice centra grada pronađena su tri investitora. Za ostale projekte, uglavnom, računa se na sopstvena sredstva, ali “ako bude potrebno zadužićemo se i kreditno”. Kad sljedeće godine počne građevinska sezona, na području tutinske opštine u jednom danu biće započeto stotinu investicija.

 

“Da polože kamene temeljce i označe početak radova pozvaću svoje kolege, predsjednike opština, predstavnike Vlade Srbije i iz međunarodne zajednice i uspješne privrednike iz opštine i regiona”, ističe Kučevići dodaje da su za svih stotinu novih investicija projekti spremni.

 

Sljedeća građevinska sezona biće spremno dočekana, jer će za realizaciju novih projekata javni tenderi biti raspisani u februaru naredne godine.

Legalizaciju čeka 3500 objekata

18.01.2016.godine

 

Na prijedlog opštinske građevinske inspekcije u Tutinu je urađen program popisa nezakonito izgrađenih objekata, kojim su definisane popisne zone i cjeline gdje su izgrađeni stambeni i stambeno-poslovni objekti bez urbanističke dokumentacije. Dokumentom je određeno osam popisnih zona i utvrđeni rokovi za završetak posla. Za sve zone popis je počeo 22. decembra prošle godine. U nekima će popisivanje nelegalno izgrađenih objekata trajati šest, a u nekima jedanaest mjeseci.

 

Do 22. juna ove godine treba da bude završen popis nelegalno izgrađenih objekata u tri zone koje obuhvataju centralne gradske ulice, naselja i tridesetak sela. U ostalih pet popisnih zona rok za završetak ovog posla je 27. novembar ove godine, a obuhvaćene su periferne gradske ulice, naselja, mjesni centri i četrdesetak sela. Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević kaže da su utvrđeni datumi za završetak popisa “orijentaciono utvrđena dinamika i verovatno ćemo posao završiti prije”.

 

“Kako posao bude odmicao, tako ćemo korigovati dinamiku popisa a sve u cilju efikasnijeg obavljanja ovog izuzetno značajnog posla za dalji razvoj tutinske opštine. Svaki od naših urbanista dobio je po 500 projekata da pripremi za legalizaciju”, naglašava Kučević.

 

tutin 3

 

Procjenjuje se da na području ove opštine ima oko 3.500 nelegalno izgrađenih objekata i prednjače stambene građevine. Po tome su karakteristična prigradska naselja Mala Ravan, Cikiljevac i Svračiće. Izgradnja bez urbanističke dokumentacije na području opštine Tutin doživela je ekspanziju u posljednjih petnaestak godina. Vođene su stalne kampanje za legalizaciju, davane pogodnosti vlasnicima takvih objekata, ali su vidljivi rezultati izostajali. Manjkalo je i kod vlasnika nelegalno sagrađenih objekata, ali i kod opštinske administracije.

 

“Nova zakonska rješenja su znatno bolja od prethodnih i zato očekujemo da nova kampanja legalizacije nezakonito izgrađenih objekata da dobre rezultate”, ocjenjuje predsednik opštine Tutin i dodaje da će se to odraziti i na punjenje opštinskog budžeta “u kojem su projektovani prihodi i od legalizacije”.

Program popisa nezakonito izgrađenih objekata za teritoriju opštine Tutin

(preuzeti ovde)

 

Povodom dana ljudskih prava Zaštitnik građana opštine Tutin obišao učenički parlament Gimnazije

13.12.2015.godine

 

 

Asfaltirana ulica u naselju Velje Polje

24.11.2015.godine

 

Jedan od prioriteta u oblasti infrastrukturnih projekata bilo je i asfaltiranje ulice Velje Polje na izlazu grada prema Ljeskovi. Projekat je uspešno realizovan u saradnji sa Ministarstvom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu.
   
       
   

 

Polaganje cijevi za prečišćavanje otpadnih voda sa gradskog područja

24.11.2015.godine

 

 

 

 

Predsjednik opštine Šemsudin Kučević prisustvovao okruglom stolu privredne delegacije Makedonije i Turske

13.11.2015.godine

 

 

 
 
Na okruglom stolu privredne delegacije Makedonije i Turske predsjednik opštine Šemsudin Kučević predstavio je prirodne, privredne i poljoprivredne potencijale opštine Tutin kao i strategiju razvoja Opštine do 2020.godine.

 

 

 
 
Privrednici Turske i Makedonije izrazili su spremnost ulaganja i oblast poljoprivrede i prozvodnje mlečnih proizvoda.
 

 

 

 
Član opštinskog vijeća oblast privrede, urbanizma, inspekcijskih službi i lokalnog ekonomskog razvoja Kenan Hot ocenio je veoma značajnom posjetu delegaciji Makedonsko-Turskih privrednika.
 

 

 

Svečano potpisivanje i dodela MEMORANDUMA O RAZUMEVANJU U OBLASTI DOBROG UPRAVLJANJA

13.11.2015.godine

 

Svečani događaj povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju o aktivnostima u oblasti dobrog upravljanja između 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije i programa Evropski PROGRES održan je u utorak 10. novembra 2015. godine sa početkom u 9 časova u hotelu “Crowne Plaza” u Beogradu. Među 34 opštine nalazi se i opština Tutin i ovom potpisivanju prisustvovao je i svoj potpis stavio predsjednik Šemsudin Kučević.
 

 

   

 


Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja važan korak ka uspostavljanju trajnih kapaciteta u opštinama za unapređenje njihovog rada u skladu sa principima dobrog upravljanja: odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti, učešća i nediskriminacije.

Memorandume o razumevanju o aktivnostima u oblasti dobrog upravljanja gradonačelnicima i predsednicima opština uručio je Nj.E. Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji a Svečanom a događaju su prisustvovali predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Delegacije Evropske unije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, relevantnih državnih institucija i organizacija, i gradonačelnici i predsednici 34 lokalne samouprave sa jugozapada i jugoistoka Srbije.

 

 

   


Potpisane Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

 

Rukovodsvo opštine Tutin posjetilo naše proizvođače na 53. Sajmu nameštaja i prisustvovali skruglom stolu u organizaciji SIEPA, Beogradskog sajma i USAID-a

13.11.2015.godine

 

Otvaranje Beogradskog sajma nameštaja 10. novembra 2015. bio je povod za predstavljanje novih tržišnih mogućnosti  za privrednike koji su inovativni, spremni da odgovore novim zahtevima tržišta, i da se okrenu proizvodnji nameštaja od punog drveta. Fabrike nameštaja sa područja opštine Tutin zauzele su značajno mesto na 53. Sajmu nameštaja.

 

 

 

Okrugli sto, u organizaciji Beogradskog sajma, okupio je 10. novembra međunarodne donatore i predstavnike Vlade Republike Srbije, koji će zajednički analizirati poslovnu šansu koju ne treba propustiti. Poslovni ljudi bi za ovakvu priliku rekli da je treba zgrabiti bez daljeg razmišljanja. Međutim, jačanje podsektora proizvodnje nameštaja od punog drveta i njegov rast - koji će dovesti do toga da svetsko tržište prepoznaje Srbiju kao destinaciju za nabavku ove vrste proizvoda, i vidljivo smanjenje nezaposlenosti u Srbiji - zahtevaju dosta napornog rada. Neophodna je saradnja predstavnika privatnog sektora, nacionalnih i lokalnih vlasti, predstavnika javnih preduzeća i drugih koji  gazduju šumama, kao i svih ostalih učesnika u lancu vrednosti. 
 
 

Razgovori sa brojnim gradonačelnicima i predsednicima opština bogatih šumama, koji će takođe učestvovati u radu Okruglog stola, kao i diskusije sa predstavnicima nacionalnih vlasti, uverili su nas da su oni spremni da pomognu da se ova poslovna šansa iskoristi i da se Srbija  pozicionira na mapi globalnih snabdevača nameštaja od punog drveta. A šta je sa vama, poslovnim ljudima? Da li ste vi spremni da se angažujete kako biste iskoristili ovu sjajnu priliku? 

Okrugli sto organizuju, u partnerstvu sa SIEPA i Beogradskim sajmom, USAID-ov Projekat održivog lokalnog razvoja i program Evropski PROGRES koji finansiraju Evropska unija i vlada Švajcarske. 

Predsjednik Tutina Šemsudin Kučević i narodna poslanica Sabina Dazdarević su se sastali sa g. Mehmetom Dumanom, generalnim sekretarom Ujedinenih gradova i lokalnih samouprava zaduženim za region Srednji istok i Zapadna Azija

13.11.2015.godine

 

 

Predsjednik Tutina Šemsudin Kučević i narodna poslanica Sabina Dazdarević su se sastali sa g. Mehmetom Dumanom, generalnim sekretarom Ujedinenih gradova i lokalnih samouprava zaduženim za region Srednji istok i Zapadna Azija. Na sastanku su razgovarali o mogućnostima saradnje gradova na medjunarodnom nivou. Oni su se takodje sastali sa predsjednikom Bajrampaše, g. Atilom Aydiner.

 

 

 

 
Bratske veze izmedju ove dvije opštine su od velikog značaja za gradjane Tutina i Sandzaka. Na večeri priredjenoj od strane predsjednika istanbulske opštine Gaziosmanpaša, g. Hasana Usta na kojoj su pored predsjednika Kučevića, poslanice Sabine Dazdarević i predsjednika Bajrampaše G. Atile Aydiner, prisustvovali i ugledni bošnjaci iz ove dvije opštine, se razgovaralo o projektu opremanja Opšte bolnice u Tutinu kao i o drugim važnim projektima za ovu opštinu.

 

 

 

 

Asfaltirana deonica puta Batrage-Zapadni Mojstir

28.10.2015.godine

 

Sredstvima opštine Tutin i meštana asfaltirana je deonica puta Bagrage-Zapadni Mojstir. Žitelji ovog sela nadomak Tutina dobilo je bolje uslove za život novim slojem asfalta dužine 5 metara. Izvođač radova na ovom delu puta su bila je firma AD Novi Pazar put koja je uradila zemljane radove i asfaltiranje. Ovim radovima Opština je završila radove na još jednu u nizu važnu deonicu i nastavlja sa radovima na drugim planom predviđenim radovima za ovu godinu.

 

 

 

Radovi na filterskom postrojenju u odmakloj fazi

20.10.2015.godine

 

 

 

 

Započeti radovi na mreži kolektora za otpadne vode

19.10.2015.godine

 

Na deonici puta od Tutin-Mehov krš nastvaljeni su radovi na mreži kolektora za otpadne vode.

 

 

Član opštinskog vijeća zadužen za resor privrede, urbanizma, inspekcijskih poslova i infrastrukture Kenan Hot nasglasio da započeti radovi na mreži kolektora za otpadne vode će doprineti da od naredne godine neće biti otpadnih voda u rijeku koja prolazi kroz grad.

Odžana sjednica opštinskoj vijeća na temu-Razmatranje plana kapitalnih investicija

15.10.2015.godine

 

U sali projektnog biroa opštine Tutin odžana je sjednica opštinskog vijeća na temu "Razmatranje plana kapitalnih investicija" koji će biti finaniran u narednim budžetskim godinama. Odeljenje za Lokalni ekonomski razvoj i izradu projekata u saradnji sa direkcijom i univerzitreskim profesorom Milomirom Ralevićem održali su prezentaciju kapitalnih investicija.
 
 

 

Sednici prisustvovali pored članova opštinskoj vijeći i odbornici skupštine opštine, direktori javnih preduzeća i ustanova kao i načelnici opštinske uprave.

 

 

 

Zapoceti radovi na izgradnji pesacke staze kroz centar grada

14.10.2015.godine

 

 
 

 

Asfaltirana deonica puta Tutin-Bujkoviće

14.10.2015.godine

 

 
U selu Bujkoviće završeno je asfaltiranje puta. Sredstvima lokalne samouprave i učešćem mještana Bujkovića, mještani ovog sela su dobili asfalt.

 

Nadzorni organ u opštini Tutin Samir Bakić istakao je da radovi idu dobrom dinamikom i da će posle završetka ove deonice početi radovi na asfaltiranju drugih deonica predviđenih planom za ovu godinu.
 
Mještani su istakli zadovoljstvo zbog dinamike radova i istakli da je asfaltiranje puta za njih od velikog značaja.

 

 

Asfaltirani putni pravci u mesnom centru Crkvine

07.10.2015.godine
 
U mesnom centru Crkvine završeno je asfaltiranje više putnih pravaca.
 
 
-Prilaz džamiji u selu Raduhovce u dužini od 70 m
-Prilaz džamiji u selu Porvenik (Gornje Sebecevo) u dužini od 140m
-Putni pravac Kadiluk - Smaluca u dužini od 1680m
-Plato ispred dzamije u selu Smaluca od 580m2
 
 
Iz kabineta predsjednika nam je rečeno da ovo nije kraj građevniske sezone za asfaltiranje puteva u ovom mesnom centru i da traju pripreme za asfaltiranje jos dve deonice.
 

 

 

 

Asfaltiran deo putnog pravaca Detane-Dolovo

07.10.2015.godine

 

Mestani sela Detane i Dolovo novom deonicom asfaltna mogu lakše stići do svojih domova. Asfaltiran je deo ovog putnog pravca u dužini od 1200 m širine 5m. Sredstvima lokalne samouprave i učešćem mještana Bujkovića, mještani ovog sela su dobili asfalt.

 

 

 

   

 

U okviru tradiocinalog obilježavanja Dečije nedelje djeca predškolskog i školskog uzrasta posjetila opštinu Tutin

06.10.2015.godine

 

U okviru obelježavanja "DEČIJE NEDELJE" , predškolci i učenici prvih razreda Osnovnih škola obišli Lokalnu samoupravu, gde ih primio predsjednika opštine Tutin Šemsudin Kučević sa saradnicima. Predsjednik opštine Tutin ih je upoznao sa radom Lokalne samouprave , kao i o budućim projektima koje Opština planira u oblasti obrazovanja.

 

 

 

 

Direktori osnovnih škola i vrtića istakli su dobru saradnju sa Lokalnom samoupravom i pohvalili spremnost opštinskih organa za finansiranje projekata iz oblasti obrazovanja. Učenici prvih razreda ovom prilikom zahvalili se Predjedniku na prijemu i izrecitovali nekoliko pesmica.

 

Predsjednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević, sa svojim saradnicima, primio je delegaciju „Merhameta“

30.09.2015.godine

 

 

 

Predsjednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević, sa svojim saradnicima, primio je delegaciju „Merhameta“ u svom kabinetu. On je predsjednika „Merhameta“ Hajrudina Šahića, čelnicu „Merhameta“ Njemačke Sabinu Hanschur i njenog saradnika Jusufa Skenderovića upoznao sa planiranim projektima Opštine Tutin, za koje je kazao da su veoma ambiciozni, ali i provodljivi.
Skenderović i Hanschur su razgovarali o saradnji „Merhameta“ Njemačke i Opštine Tutin, te o mogućim zajedničkim projektima koji bi bili usmjereni na pomaganje socijalno ugroženih građana u ovom gradu.
- „Merhamet“ je nacionalna institucija koja je uveliko pomogla opstanku bošnjačkog naroda i to mu niko ne može osporiti. „Merhamet“ je održao Bošnjake u Sandžaku i zbog toga ima velike zasluge.

 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je trim stazu i multifunkcionalni teren u Tutinu

29.09.2015.godine

 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je trim stazu i multifunkcionalni teren u Tutinu, jedan od osam, čiju je izgradnju ove godine finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.

 

 

"Zašto su ovi tereni važni? Pre svega jer ih mogu koristiti svi –od profesionalnih sportista do rekreativaca. Voleo bih da svaki grad i opština imaju po jedan ovakav teren. Voleo bih, takođe, da kao što je to danas, svakoga dana bude pun dece koja se bave sportom. To je razlog zašto ovo radimo“", rekao je Udovičić.
On je istakao da se do sada pokazalo da je multisektorski pristup daleko delotvorniji.

"Takvim primerom došli smo do ovog terena zatvorenog tipa. Ulaganjem u više subjekata dobijaju se veći rezultati. Takodje, želim da istaknem da podjednako vodimo brigu o celoj Srbiji i ovim želimo da približimo Tutin Beogradu i pošaljemo jasnu sliku mladima o prisutnosti Vlade širom Srbije"“, naglasio je Udovičić.

On je podsetio da će Srbija do kraja godine dobiti atletski stadion u Kruševcu i dvoranu u Beogradu, kao i da su počeli radovi na sportskom centru Karataš i da se planira izgradnja nacionalnog vaterpolo trening centra u Vrnjačkoj Banji.

Otvoren je novi olimpijski bazen u Rumi i radi se na uređenju 30 fudbalskih terena širom zemlje.

"Sve su to vidljivi dokazi našeg rada i posvećenosti da svima obezbedimo što bolje uslove za bavljenje sportom. Naravno, želimo da dovedemo strane sportiste u Srbiju, želimo da održavamo ovde velika takmičenja, želimo da vrhunskim sportistima pružimo najbolje uslove – ali pre svega ovo radimo zbog naše dece i njihove budućnosti. Želimo da ih motivišemo da provode vreme napolju, sa svojim vršnjacima, baveci se sportom"“, istakao je Udovičić. (blic.rs)

 

Delegacija opštine Rožaje posjetila opštinu Tutin

12.08.2015.godine

 

   

Predsjednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević i narodna poslanica Sabina Dazdarević boravili su u dvodnevnoj posjeti u Kini

29.07.2015.godine
 
Predsjednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević i narodna poslanica Sabina Dazdarević boravili su u dvodnevnoj posjeti u Kini povodom odrzavanja Foruma Ekonomski razvoj i saradnja izmedju gradova Puta svile. 

 

Narodna poslanica je u svom govoru o Tutinu i regionu na Forumu je istakla vaznost Tutina kao regionalnog centra u ovoj organizaciji i pri tom navela da Tutin ima mogućnosti da nastavi sa dobrom saradnjom sa drugim gradovima Puta svile i kao takav moze doprinijeti stvaranju dobre slike grada i regiona u drugim dijelovima svijeta.

 

Predsjednik Opštine Tutin je u intervjuu za kinesku televiziju naveo da će gradovi Urumći i Tutin poboljšati ekonomsku i kulturnu saradnju.

 

Predsjednik Opštine Tutin i narodna poslanica su takodje razgovarali sa predsjednikom grada Urumći o investicijama koje će grad Urumći koji je grad imati za opštinu Tutin a prije svega kada se radi o investicijama na polju obnovljivih energija, odnosno o izgradnji vetrenjača.

 

Na forumu je formiran Upravni odbor koga čine 21 grad sa Puta svile, a Tutin će biti jedan od ovih 21 grada. 

 

 

Krov Srbije- Vrh Pogled (2154m) najviši vrh u Srbiji

05.07.2015. godine

 

 

   

 

Dan posvećen Tutinu na programu Radio Beograda 1

17.06.2015. godine

 

Dan posvećen Tutinu na programu Radio Beograda 1 , u kojoj će se usredsrediti na politička dešavanja, društveni život i planove za budućnost Tutina i ovog dela Srbije. Iako je Tutin relativno nerazvijena i izolovana opština, ona napreduje krupnim koracima, i po mnogo čemu, od reforme opštinske uprave, preko uslova za poslovanje, do lakoće nalaženja posla – je među najboljima u Srbiji.

 

   

 

Ako se planovi za unapređenje infrastrukture obistine, Tutin bi uskoro mogao postati saobraćajno daleko dostupniji, što bi otključalo i izuzetne turističke potencijale. Kada je privreda u pitanju, postoje planovi za veoma brzu ekspanziju, i upravo je Tutin opština koja će prva primeniti veliki broj novih strategija za ruralni razvoj, što bi je moglo učiniti liderom u ovom delu Balkana.
Emisiju emitujemo iz centra Tutina, a gosti Nenada Militarevića su predsednik opštine Šemsudin Kučević i narodna poslanica Sabina Dazdarević.

 

Radio Beograd 1

 

 

Vanredna situacija u Tutinu zbog nagomilanog smeća

13.06.2015. godine

 

 

Opština Tutin proglasila je danas vanrednu situaciju zbog nagomilanog smeća, čije su iznošenje iz grada blokirali radnici JKP “Gradac”, prenosi radio Sto plus.
 
Zamjenik predsjednika opštine Tutin Salih Hot rekao je radiju Sto plus da su radnici tog preduzeća, nezadovoljni odlukom opštine da angažuje i privatne firme, stupili u štrajk a zatim i blokirali put do deponije.
“Štrajkači ne poštuju ni zakonski minimum obima rada. Pokušavamo da počnemo razgovore, ali oni to ne žele”, izjavio je Hot.
On je dodao da radnici JKP “Gradac” od općine traže poništavanje odluke o raspisivanju konkursa za angažovanje privatnih firmi i odbijaju pregovore na tu temu.

Započeta rekonstrukcija kolovoza u ulici III sandžačke brigade

03.06.2015. godine

 

 

 

Započeta rekonstrukcija kolovoza u ulici III sandžačke brigade kao i prateće infrastrukture. Član opštinskog vijeća zadužen za resor privrede, urbanizma, inspekcijskih poslova i infrastrukture Kenan Hot nasglasio je da se pored rekostrukcije kolovoza rade i sve podzemne instalacije (fekalna, kišna i jedan deo vodovodne mreže)

 

 

 

   

 

Položen kamen temeljac za most na reci vidrenjak

02.06.2015. godine
 

Tutin će uskoro biti bogatiji za još jedan most na reci Vidrenjak, za koji je juče položen kamen temeljac. Prisutnim građanima se obratio Predsjednik Opštine istakavši veliki značaj ovog objekta kao i najavu novog investicionog ciklusa kroz model javno-privatnog partnerstva.

 

   

 

 

Projekat su radili inženjeri projektnog bira u saradnji za Univerzitetom u Novom Pazaru.

 

   

 

 

Obeležen Dan opštine Tutin: Otvorena Kuća mira i Mapa puta svile

28.05.2015. godine

 

U Tutinu, sandžačkoj opštini koja je član foruma “Na putu svile”, u okviru oblažavanja 28. maja, Dana opštine, danas je otvorena Kuća mira i prezentovana Mapa puta svile.

 

Dan Tutina 1

 

Pored predstavnika lokalne samouprave, Vlade Srbije i ambasada u Beogradu, svečanosti je prisustvovao i predsjednik Organizacije Građani svijeta (World Citizens Organisation) Young Hoon Kwaak.

On je nakon otkrivanja Mape puta svile rekao da je Tutin od danas u centru puta svile i da će učiniti sve da svijetu prezentuje ovo mjeeto i pokaže da je ono pravo mjesto mira.

 

“Učiniću sve da pokažem koliko je lijep ovaj grad, a pošto ste na putu svile, kao što se vidi na početku ove mape, Tutin će od sada biti ne na kraju nego u sredini istoka i zapada, sjevera i juga”, rekao je Hoon Kwaak istakavši da će založiti da Balkan bude prostor na kojem će se širiti mir i ljubav.

 

On je pozvao građane Tutina, opštine koja se nalazi u blizini granice Srbije i Crne Gore, da svojim aktivnostima daju podršku Organizaciji Građani svijeta i time postanu građani svijeta.

Predsjednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević je rekao da se ta opština vratila na put svile i da započeti infrastrukturni projekti simbolički predstavljaju taj povratak.

“Prva naša obaveza je da izgradimo ljudske resurse i na taj način budemo prva opština u ovoj državi koja će sprovesti reforme u lokanoj samoupravi”, naveo je Kučević istakavši da kao nosioci vlasti u lokalnoj samoupravi imaju odgovornost pred budućim generacijama.

Ambsadorka Organizacije Građani svijeta ispred Srbije i narodna poslanica u Skupštini Srbije Sabina Dazdarević je rekla da ta organizacija okuplja više od sto gradova sa svih meridijana i da kroz djelovanje otvara mogućnosti za saradnju na svim nivoima.

Organizacija je u cilju promovisanja danas u Tutinu otvorila Kuću mira.

 

Tokom obilježavanja Dana opštine Tutin održano je niz skupova i manifestacija. Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić prisutvovao je otvaranju sportskih terena i trim staze, a postavljen je kamen temeljac nove zgrade opštine.

Organizacija Građani svijeta, kao i Forum ujedinjenih gradova Put svile, koji djeluje u njenom okviru, osnovani su 1987. godine u Seulu, Južna Koreja, od kada se svake godine održavaju samiti. Opština Tutin je jedina u Srbiji koja pripada ovoj organizaciji, a uskoro treba da se priključi i Beograd.

 

 

Jedan od istaknutijih članova Organizacije Građani svijeta je i gradonačelnik turskog grada Gaziantepa dr. Asim Guzelbey.

Opštine Gaziantep i Tutin su na prošlogodišnjem samitu Foruma ujedinjenih gradova potpisale sporazum o bratimljenju.

 

 

Forum gradonačelnika i predsjednika opština Put svile će biti održan u septembru ove godine u Bursi u Turskoj.

 

 

Predsjednik opštine Tutin Semsudin Kučević na skupu Foruma za etničke odnose-Ekonomska saradnja i privredni okvir normalizacije

26.05.2015. godine

 

Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević boravi danas na skupu Foruma za etničke odnose na temu Ekonomska saradnja i privredni okvir normalizacije.

 

 

Na skupu će između ostalog biti i teme:

 

Mogućnosti unapređenja saradnje u ključnim oblastima ostvarivanja održivog razvoja, briselski sporazumi i promena ekonomskih standarda i poslovnog okruženja, iIzgradnja institucija i stvaranje povoljnog socijalno-ekonmskog ambijenta za održivi razvoj kao i iskustva i preporuke za jačanje privredne saradnje.

 

Predsjednik opštine Tutin Semsudin Kučević je u posjeti Estoniji

14.05.2015. godine

 

Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević boravi u studijskoj posjeti Estoniji od 11. do 15. maja, koja se održava u okviru projekta ''Podrška unapređenju poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu'',koju organizuje Stalna konferencija gradova i opština i organizacija Optimus – Centar za dobro upravljanje.

 

 

 

Inicijativa za formiranje odbora za poljoprivredu

05.05.2015. godine

 

 

   

 

 

Počela izgradnja malih sportskih terena

     
 

 

Početak radova na izgradnji nove trim staze na lokaciji Borići

 

 

 

 
 

 

Projekat "Osnivanje novih socijalno-ekonomskih savjeta u Srbiji"

30.04.2015. godine

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Posaljite poruku predsjedniku

 

0

 

ime

 

Ime i prezime:

 

mail

 

Email Adresa:
PORUKA:

100 + = 

GRB

 

OPŠTINA TUTIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdvajamo

 

/>

Galerija fotografija opštine Tutin

 

 

Licitacije Tenderi

 

KZM

 

LPA

Kalkulator poreza

 

LOKALNA PORESKA ADMINISTRACIJA

 

LER

ODELJENJE ZA LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ

 

 

TOT

 

 

Naled

 

 

UNOPS

 

EU PROGRES

 

TIKA

 

SKGO

  USAD

 

SEDA

 

Invest Serbia