Obeležen Dan opštine Tutin: Otvorena Kuća mira i Mapa puta svile

Obeležen Dan opštine Tutin: Otvorena Kuća mira i Mapa puta svile

U Tutinu, sandžačkoj opštini koja je član foruma "Na putu svile", u okviru obeležavanja 28. maja, Dana opštine, danas je otvorena Kuća mira i prezentovana Mapa puta svile.
Pored predstavnika lokalne samouprave, Vlade Srbije i ambasada u Beogradu, svečanosti je prisustvovao i predsjednik Organizacije Građani svijeta (World Citizens Organisation) Young Hoon Kwaak.
On je nakon otkrivanja Mape puta svile rekao da je Tutin od danas u centru puta svile i da će učiniti sve da svijetu prezentuje ovo mjeeto i pokaže da je ono pravo mjesto mira.

“Učiniću sve da pokažem koliko je lijep ovaj grad, a pošto ste na putu svile, kao što se vidi na početku ove mape, Tutin će od sada biti ne na kraju nego u sredini istoka i zapada, sjevera i juga”, rekao je Hoon Kwaak istakavši da će založiti da Balkan bude prostor na kojem će se širiti mir i ljubav.

On je pozvao građane Tutina, opštine koja se nalazi u blizini granice Srbije i Crne Gore, da svojim aktivnostima daju podršku Organizaciji Građani svijeta i time postanu građani svijeta.

Predsjednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević je rekao da se ta opština vratila na put svile i da započeti infrastrukturni projekti simbolički predstavljaju taj povratak.
“Prva naša obaveza je da izgradimo ljudske resurse i na taj način budemo prva opština u ovoj državi koja će sprovesti reforme u lokanoj samoupravi”, naveo je Kučević istakavši da kao nosioci vlasti u lokalnoj samoupravi imaju odgovornost pred budućim generacijama.

Ambsadorka Organizacije Građani svijeta ispred Srbije i narodna poslanica u Skupštini Srbije Sabina Dazdarević je rekla da ta organizacija okuplja više od sto gradova sa svih meridijana i da kroz djelovanje otvara mogućnosti za saradnju na svim nivoima.
Organizacija je u cilju promovisanja danas u Tutinu otvorila Kuću mira.

Tokom obilježavanja Dana opštine Tutin održano je niz skupova i manifestacija. Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić prisutvovao je otvaranju sportskih terena i trim staze, a postavljen je kamen temeljac nove zgrade opštine.
Organizacija Građani svijeta, kao i Forum ujedinjenih gradova Put svile, koji djeluje u njenom okviru, osnovani su 1987. godine u Seulu, Južna Koreja, od kada se svake godine održavaju samiti. Opština Tutin je jedina u Srbiji koja pripada ovoj organizaciji, a uskoro treba da se priključi i Beograd.

Jedan od istaknutijih članova Organizacije Građani svijeta je i gradonačelnik turskog grada Gaziantepa dr. Asim Guzelbey.
Opštine Gaziantep i Tutin su na prošlogodišnjem samitu Foruma ujedinjenih gradova potpisale sporazum o bratimljenju.

Forum gradonačelnika i predsjednika opština Put svile će biti održan u septembru ove godine u Bursi u Turskoj.

Close