Smernicama do transparentnog rada lokalnih samouprava

Smernicama do transparentnog rada lokalnih samouprava

Nevladina organizacija “Transparentnost Srbija” predočila je danas predstavnicima lokalnih samouprava Novog Pazara, Tutina i Raške rezultate istraživanja o transparentosti rada tih lokalnih samouprava i predstavila im smernice na koji način bi mogli da je poboljšaju

“To rangiranje vršeno je na osnovu indeksa kojim se bodovala transparentnost rada lokalnih samouprava kroz ocenjivanje procesa iz devet oblasti, poput objavljivanja podataka o budžetu, odlukama lokalnih skupština, odnosu sa građanima, javnih nabavki ili konkursa”, kazao je Nenadić.

On je naveo da se poboljšanje javnosti rada pojedinih segmenata lokalnih samouprava može ostvariti “jednostavnim objavljivanjem ili štampanjem dokumenta od par stranica, dok su za određene oblasti neophodne reforme lokalnih službi”.

Predstavnik ove organizacije Zlatko Minić dodao je da se transparentnost, u delu rada sa građanima koji ne koriste internet, može poboljšati tako što bi se službeni listovi, informatori ili ostala dokumenta učinila dostupnim u uslužnim centrima lokalnih samouprava ili njihovim kačenjem na oglasne table.

“Tako bi građani lako mogli da saznaju šta im je potrebno od dokumenata kako bi završili neki posao, koliko traje procedura i koliko će ih koštati takse”, istakao je Minić.

 

Predstavnici nase Opštine i opstine Raška su naglasili da su  već preduzeli korake kako bi svoj rad učinili transparentnijim i da je situacija u pojedinim oblastima znatno bolja nego u vreme kada je “Transparentnost Srbija” radila istraživanje.

Close