Legalizaciju čeka 3500 objekata

Legalizaciju čeka 3500 objekata

Na prijedlog opštinske građevinske inspekcije u Tutinu je urađen program popisa nezakonito izgrađenih objekata, kojim su definisane popisne zone i cjeline gdje su izgrađeni stambeni i stambeno-poslovni objekti bez urbanističke dokumentacije. Dokumentom je određeno osam popisnih zona i utvrđeni rokovi za završetak posla. Za sve zone popis je počeo 22. decembra prošle godine. U nekima će popisivanje nelegalno izgrađenih objekata trajati šest, a u nekima jedanaest mjeseci.

Do 22. juna ove godine treba da bude završen popis nelegalno izgrađenih objekata u tri zone koje obuhvataju centralne gradske ulice, naselja i tridesetak sela. U ostalih pet popisnih zona rok za završetak ovog posla je 27. novembar ove godine, a obuhvaćene su periferne gradske ulice, naselja, mjesni centri i četrdesetak sela. Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević kaže da su utvrđeni datumi za završetak popisa “orijentaciono utvrđena dinamika i verovatno ćemo posao završiti prije”.

“Kako posao bude odmicao, tako ćemo korigovati dinamiku popisa a sve u cilju efikasnijeg obavljanja ovog izuzetno značajnog posla za dalji razvoj tutinske opštine. Svaki od naših urbanista dobio je po 500 projekata da pripremi za legalizaciju”, naglašava Kučević.

tutin-3-640x330[1]

Procjenjuje se da na području ove opštine ima oko 3.500 nelegalno izgrađenih objekata i prednjače stambene građevine. Po tome su karakteristična prigradska naselja Mala Ravan, Cikiljevac i Svračiće. Izgradnja bez urbanističke dokumentacije na području opštine Tutin doživela je ekspanziju u posljednjih petnaestak godina. Vođene su stalne kampanje za legalizaciju, davane pogodnosti vlasnicima takvih objekata, ali su vidljivi rezultati izostajali. Manjkalo je i kod vlasnika nelegalno sagrađenih objekata, ali i kod opštinske administracije.

“Nova zakonska rješenja su znatno bolja od prethodnih i zato očekujemo da nova kampanja legalizacije nezakonito izgrađenih objekata da dobre rezultate”, ocjenjuje predsednik opštine Tutin i dodaje da će se to odraziti i na punjenje opštinskog budžeta “u kojem su projektovani prihodi i od legalizacije”.

Close